Kanonia warmińska Stanisława Hozjusza - Pawluk, Tadeusz (Prawo Kanoniczne, 1980)
Stanislaus Hosius (1504— 1579), episcopus Culm ensis (1549— 1551) deinde Wartniensis (1551— 1579), cardinalis S. R. E cclesiae (1561), legatus de latere ad Concilium Tridentinum et poenitentiarius maior in Curia Romana, ad suas dignitates ecclesiasticas progredi coepit accipien s canonAcatum W arm im sem amino 15.38. Ca.nomi.cus et cantoir W axm iensis factus est non per electionem Capituli Warmiensis, nam Cracoviae in Polonia natus naturalem indigenatum Prussicum non p ossidebat, sed ex nom inatione regis P oloniae Sigism undi I, qui potestatem desiignaindi seu nomiinandd nonnuilas canonicois et praelatos ad cathedrales quasdam E cclesias R egni in m ensibus papalibus ex concessione Sed is Apastoliicae habuit. Auctoir hoc din ariticuiio exhibuit facta h istorica et suas anim adversiones ad hunc canonicatum pertinentes.