Brak uświadomienia co do natury małżeństwa a ważność kanonicznej umowy małżeńskiej - Pawluk, Tadeusz (Prawo Kanoniczne, 1980)
O biectum huius articuli est praescriptum can. 1082 § 1, qui statuit: „Ut m atrim onialis consensus haberi possit, n ecesse est ut contrahentes saltem non ignorent m atrim onium esse societatem perm anentem intervirum et m ulierem ad filios procreandos”. Hoc praescriptum au ctorexposuit in luce doctrinae canonistarum et iurisprudentiae rotalis, praesertim sen ten tiae coram Sabattani diei 22 m artii 1963. Ignorantia n aturae m atrim onii apud nupturientos est consequentia. non solum perturbationum anim i et anom aliae psych osexu alis, sed etiam situationis m atrim onii et fam iliae in m undo hodierno. S itu ationem hanc C oncilium V aticanum II his verbis descripsit: „N-on ubiquevero huius institutionis dignitas eadem claritate illu cescit, siquidem polygaimia, divortii lue, am ore sic dicto libero, aliisve deform ationibus obscuratur; insuper amor nuptialis saepius egoism o, hedonism o et illicitis usibus contra generationem profanatur. P raeterea hodiernae con - diciones oecenom icae, socio-p sych ologicae et civiles non lev es in fam iliam perturbationes inducunt” (Const, past. G audium et spes, n. 47).. In schem ate iuris recogniti De m atrim onio praescriptum can. 1082. § 1 sonat: „Ut consensus m atrim onialis haberi possit, n ecesse est ut aontrahentes saltem non ignorent m atrim onium esse consortium permanens inter virum et m ulierem ordinatum ad prolem,, coop eration e aliqua coxporali, procreandam ” (can. 56 § 1).