Historia kodyfikacji i charakterystyka nowego Kodeksu Prawa Kanonicznego - Pasternak, Ferdynand (Prawo Kanoniczne, 1984)
Praesentis articuli finis, quem Auctor sibi praestituit est cognitionem novi Juris Canonici fovere quorum interst, quod quidem lus in prima Dominica Adventus 1983 an. incipit in Ecclesia vigere. Insuper Auctor in animo habet historiam codificationis indicare, quae a Legislatore in ipsam novam Codicis divisionem, sicut et in singulos eius libros inductae sunt. In codificationis historia necnon fundamentalibus novi Codicis doctrinalibus praemissis tractandis, Auctor innixus est tum Constitutione Apostolica Joanmis Pauli II „Sacrae discipliinae legeis”, novum ius promulgenti, turn etiam Praefatione Codicis, quae praeter codificationis historiam, principales eiusdem ideas complectitur. Peculiarem animadversionem fecimus in pleniorem et profundiorem Ecclesiae conceptum, turn in eiusdem structura visibili („in hoc mundo uti soeietas”), turn in structura invisibili (,,uti communio”).