Błąd co do istotnych przymiotów i sakramentalności małżeństwa - Stankiewicz, Antoni (Prawo Kanoniczne, 1985)
lu x ta can. 1099 C IC a. 1983 e rro r circa m a trim o n ii u n ita tc m vel in - d isso lu b ilitate m a u t sac ra m e n ta le m d ig n itatem , d u m m o d o n o n d e te rm in e t v o lu n ta te m , n o n v itia t co n sen su m m atrim o n ialem . F o rm u lâ t» h u iu s canomis d iffe rt ab ilia can. 1.084 C IC a. 19117, qu o - n ia m (in te x tu can !1099 om issa est d en o m in atio e rro ris ta m q u a m „siiimplicis”, e t locutio „etsi d e t cau sam c o n tra c ta i” m u ta ta est in aliam , id est „dum m odo n o n d e te rm in e t v o lu n ta te m ”. N o tan d u m est tarn en p ra e fa tu m can. 1099, slcu t de cetero can. 1084 Codicis a. 1017, efficaciam iu rid ic a m eiu sm o d i e rro ri p e r se negare, cu m s ta tu a t e rro re m circa p ro p rie ta te s essen tiales et sa c ra m e n ta le m d ig n ita te m m a trim o n ii co nsensum m a trim o n ialem n o n v itiare. Niihdloseclus p ra e te r fig u ra m e rro ris q u i effectu s iu rid ico s n o n p ro - d u cit, can. 109:9 a d m ittit et a lia m e rro ris iu ris fig u ram , q u i n em p e v o lu n ta te m contraibentis d e te rm in a re potest. T alis a u te m e rro r, q u i vocairi p o te st e rro r-v ltiu m , tu n c v e rific a tu r, cu m fit u n icu m m o tiv u m v o lu o tate m d e te rm in a n s ad elig en d u m sch em a m a trim o n ia le (re tarn en aigitur de sc h e m a te p se u d o -m atrim o n iali) co n fo rm e p lacitis exroneis, id e st co n so rtiu m solubile, polygam icum , n a n sa e ra m e n ta le. P ro fecto ex hoc e rro re p ro c ed it v o lu n ta tis d e term in atio co n tra p ro p rie ta te s (essentiales vel sac ra m e n ta le m d ig n ita te m m atrim o n ii, ddscoirdiam efficiens tem p o re c o n tra ctu s in te r v o lu n ta te m internam i ta li e rro re d ete rrn in a ta m et e x te rn a m eius d ecla ratio n em , q u ae c o n seq u en ter v a lid u m v in cu lu m m a trim o n iale, ad instair can. 1101 § 2, p ro d u c ere n o n v alet.