The „Russian World”: the blurred notion of protecting Russians abroad - Tiido, Anna (Polski Przegląd Stosunków Międzynarodowych, 2018)
„Rosyjski świat”: mglisty pretekst dla ochrony rosyjskiej mniejszości za granicą. Celem artykułu jest analiza zjawiska określanego mianem „rosyjskiego świata” w kontekście jego roli w procesie zabezpieczania praw rosyjskiej mniejszości za granicą. Autorka w swoich badaniach wykorzystała schemat stworzony przez Rogersa Brubakera i uzupełniony następnie przez innych znawców problematyki, a także „teorię sekurytyzacji” rozwiniętą przez szkołę kopenhaską. Taka kombinacja umożliwiła pogłębione studia nad relacjami pomiędzy państwami goszczącymi, krajem pochodzenia, mniejszościami narodowymi i organizacjami międzynarodowymi. W artykule autorka skoncentrowała się przede wszystkim na przedstawieniu roli kraju pochodzenia, w analizowanym przypadku – Rosji.