Podstawy filozoficzne modelu „osoba-terapeuty” - Aponte, Harry (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Model „Osoba-Terapeuty”, to podejście stosowane w terapii, w szkoleniu i w superwizji terapeutów. Koncepcja terapeuty jako zranionego uzdrowiciela jawi się jako kluczowa w interpretacji procesu terapeutycznego i jego leczącej mocy. Celem artykułu jest zaprezentowanie filozofii tego modelu, który promuje twórcze wykorzystanie osobistego potencjału terapeutów niezależnie od reprezentowanych przez nich różnych szkół psychoterapeutycznych.