Strategia radzenia sobie z krzywdzicielem polska walidacja kwestionariusza TIRM-18 - Kossakowska , Marlena M.; Kwiatek, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem artykułu jest przedstawienie wyników polskiej walidacji kwestionariusza mierzącego strategie radzenia sobie z krzywdzicielem, które odpowiedzialne są za zjawisko przebaczania (TRIM-18; Transgression – Related Interpersonal Motivations; McCullough, Root and Cohen 2006). Artykuł zawiera opis procedury dotyczącej tłumaczenia z języka angielskiego na polski, wyniki analizy czynnikowej, analizy dyskryminacyjnej oraz trafności zewnętrznej. W poniższych badaniach wzięło udział 530 osób w wieku od 18 do 84 lat (345 kobiet i 185 mężczyzn). Do oceny trafności teoretycznej testu użyto jedenastu kwestionariuszy. Badanie potwierdza, że struktura polskiej wersji kwestionariusza TRIM-18 jest zgodna ze strukturą wersji anglojęzycznej. Kwestionariusz TRIM-18 w wersji polskiej okazał się jest również bardzo rzetelnym narzędziem. Może być z powodzeniem stosowany w warunkach polskich.