Transcendencja osoby w przebaczeniu. Perspektywa socjologii relacyjnej - Wysocki , Artur (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Podstawowe zagadnienie podjęte w tym opracowaniu, tj. przebaczenie, dotyczy kwestii bardzo ważnej dla rozwoju relacji międzyludzkich i budowania społeczeństwa. Problem przebaczenia jest dość często analizowany z perspektywy teologii, filozofii czy psychologii, ale nadal w niewielkim stopniu z perspektywy socjologii. Tymczasem, teorie społeczne nie powinny unikać tego zagadnienia, które odgrywa tak istotną rolę w relacjach społecznych. Przebaczenie ma specjalny charakter korekcyjny w budowaniu społeczeństwa, ludzkich relacji, jak również w kształtowaniu ludzkiej osobowości. Dynamika przebaczenia z zachodzącym w nim procesem morfogenetycznym w sposób szczególny przekształca osobę i jej relacje.