Zmęczenie przewlekłe a noetyczny wymiar osobowości. Badania młodych kobiet - Kulik , Agnieszka (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem badań jest poszukiwanie uwarunkowań przewlekłego zmęczenia u młodych kobiet. Założono, że istotne znaczenie dla powstawania przewlekłego zmęczenia ma słaba dynamika noetyczna. Przebadano 143 studentki w wieku 19-24 lat. Wykorzystano Test Noodynamiki Egzystencjalnej Popielskiego. Badane kobiety z przewlekłym zmęczeniem mają niski poziom dynamiki noetycznej. W zależności od typu zmęczenia charakterystyczne jest nastawienie na osobisty sukces albo brak wytrwałości w realizacji celów trudnych. Istotny związek ze zmęczeniem wykazuje unikanie wyzwań i obawa przed odpowiedzialnością za swoje czyny.