Zjawisko przemocy na przykładzie danych Komendy Powiatowej Policji w Żyrardowie - Kałdon , Barbara Małgorzata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł prezentuje dane Niebieskich Kart z Komendy Powiatowej Policji w Żyrardowie pochodzące z lat 2012-2015. Zwrócono uwagę na takie zagadnienia, jak: liczba wypełnionych formularzy Niebieskich Kart na przestrzeni wskazanych lat, miejsce zamieszkania osób je wypełniających, charakterystykę ofiar i sprawców przemocy w rodzinie, liczbę osób zatrzymanych stosujących przemoc w rodzinie, sprawców przemocy domowej pod wpływem alkoholu oraz rodzaje przemocy i pomoc udzieloną jej ofiarom. Wybrane zagadnienia z części empirycznej zostały porównane z wcześniejszymi badaniami przeprowadzonymi przez Autorkę w omawianym przedmiocie badań.