Niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych w świetle art. 209 Kodeksu Karnego - Majchrzak , Katarzyna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Pojęcie podstawowych potrzeb życiowych ma charakter ocenny i w zależności od uwarunkowań społeczno-kulturalnych może być różnie interpretowane. Najczęściej niealimentacji dopuszczają się rodzice wobec dzieci. Dlatego w artykule poruszone zostało zwłaszcza zagadnienie uzasadnionych potrzeb dzieci. Są to potrzeby, których zaspokojenie pozwala dziecku żyć w warunkach odpowiadających jego wiekowi, stanowi zdrowia i wykształceniu. Przy czym nie chodzi tu wyłącznie o zabezpieczenie minimum egzystencji. Jeżeli dziecko ma pasje, szczególne uzdolnienia, które chce rozwijać, to zabezpieczenie tych potrzeb również należy zaliczyć do podstawowych.