Problem pedofilii i efebofilii w kościele katolickim w Stanach Zjednoczonych: Il problema della pedofilia e dell’efebofilia nella Chiesa cattolica negli Stati Uniti - Kobyliński , Andrzej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Głównym celem artykułu jest analiza przyczyn i konsekwencji skandalu seksualnego wykorzystywania dzieci przez księży w Kościele katolickim w USA. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych pokazały, że 90% tego rodzaju przypadków dotyczy efebofilii, natomiast 10% pedofilii. Efebofilia oznacza skłonność seksualną dorosłych mężczyzn do młodych chłopców w wieku 12-17 lat. Dramatyczne i bolesne doświadczenia Kościoła amerykańskiego rodzą wiele pytań dotyczących ochrony osób nieletnich oraz relacji między homoseksualizmem a kapłaństwem w Kościele katolickim.