Metoda freedom writers i jej teoria kontaminacji w doświadczeniu Karla Rogersa: Il metodo freedom writers e le sue contaminazioni teoriche: l’esperienza di Carl Rogers - Cursio , Giuseppe (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W artykule zostały przedstawione hipotezy teoretyczne i założenia metody Freedom Writers. Doświadczenia Freedom Writers wydają się mieć wiele podobieństw z doświadczeniem Carla Rogersa. W szczególności przedstawiono wymiar „wolności do nauki” w metodzie Freedom Writers oraz w myśli Carla Rogersa.