Skauci Europy wsparciem dla świętości rodzin - Domaszk , Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Kościół katolicki wzywa wiernych oraz rodziny chrześcijańskie do świętości. W opracowaniu poszukiwano odpowiedzi na pytanie, czy i w jakiej mierze propozycja Skautów Europy w Polsce wychodzi naprzeciw rodzinom katolickim. W pierwszej części zarysowano zagadnienie powołania katolików do świętości. Następnie omówiono wezwanie do świętości całych rodzin. W dalszej kolejności przedstawiono Skautów Europy jako katolickie stowarzyszenie wiernych. Po czym omówiono statutowe propozycje i formy tego ruchu. Treść tych dokumentów stanowi rękojmię dla rodziców katolickich, że ich dziecko powierzone Skautom Europy będzie mogło rozwijać się w duchu wiary katolickiej.