Wyzwanie do zachowania tożsamości kulturowej w obliczu współczesnych zagrożeń - Gocko, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Tożsamość kulturowa może być analizowana z różnych perspektyw: antropologii kulturowej i społecznej, kulturoznawstwa, socjologii i innych nauk o człowieku i kulturze. W niniejszym studium podjęto refleksję nad tożsamością kulturową człowieka w ujęciu katolickiej teologii moralnej, a precyzyjniej: nad czynnikami mogącymi mieć wpływ na jej utratę. W pierwszej kolejności ukazano współczesny indyferentyzm religijny, odczytany jako swoistego rodzaju zagrożenie dla tożsamości w wymiarze wertykalnym. Indyferentyzm religijny wraz z pluralizmem na płaszczyźnie aksjologicznej oraz hybrydyzacją kultury jawi się – używając podziału właściwego dla klasycznej aretologii – jako swoistego rodzaju wypaczenie per defectum tożsamości kulturowej, zaś opisany w dalszej kolejności fundamentalizm oraz nacjonalizm jako wypaczenie per excessum. W ostatniej części zaprezentowano związek między wiernością tożsamości kulturowej a deficytami współczesnej demokracji.