Inspiracje koncepcji ekologii integralnej papieża Franciszka - Sadowski, Ryszard F. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł ten prezentuje idee kulturowe oraz koncepcje filozoficzne, społeczne i naukowe, które wpłynęły na kształt koncepcji ekologii integralnej zaprezentowanej przez papieża Franciszka w encyklice Laudato Si’. Wiele wskazuje na to, że bezpośredni wpływ na myśl papieską miała wizja świata św. Franciszka z Asyżu oraz społeczne nauczanie Kościoła, a szczególnie nauczanie Jana Pawła II i Benedykta XVI. Wydaje się też, że przynajmniej pośredni wpływ na papieską wizję ekologii wyrażoną w encyklice ekologicznej miał humanizm integralny Jacques'a Maritain'a. Ze względu na zbieżność można też przypuszczać, że wcześniejsze koncepcje ekologii integralnej w wersjach zaproponowanych przez Ken'a Wilber'a, Leonardo Boff'a oraz Thomasa Berry'ego także mogły w jakimś stopniu zainspirować papieża Franciszka.