Edukacja ekologiczna w Laudato Si’ - Kureethadam, Joshtrom Isaac (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Wydana ostatnio encyklika papieża Franciszka Laudato si’ poświęcona trosce o wspólny dom ludzkości, przypomina, że edukacja ekologiczna jest kluczową sprawą, aby ludzie stali się odpowiedzialnymi włodarzami planety. W obliczu współczesnego kryzysu ekologicznego, zauważa się potrzebę głębokiej osobistej przemiany i radykalnego odnowienia stylu życia. Tutaj rola edukacji jest nieoceniona. Papież Franciszek wzywa do edukacji ekologicznej zdolnej ustanowić nowe przymierze między ludzkością a światem natury. Według Papieża, człowiek potrzebuje holistycznej edukacji, która może przywrócić harmonię z naturą, z bliźnimi i z Transcendencją. Papież mówi także o całej gamie środowisk, w których wychowuje się do ekologicznego obywatelstwa: szkoły, rodziny, media, katecheza, domy formacji religijnej itp. Edukacja w kierunku ekologicznego obywatelstwa jest potrzebą chwili w tym kluczowym momencie zagrożenia planety.