Edukacja pracowników socjalnych w Polsce i w Słowacji - Szluz, Beata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem artykułu jest ukazanie edukacji pracowników socjalnych na poziomie uniwersyteckim w Polsce i na Słowacji, w kontekście zmian społecznych i politycznych. Pierwsza część artykułu ma na celu zobrazowanie rozwoju kształcenia pracowników socjalnych w Polsce. Druga część, oparta na analizie dostępnych rządowych dokumentów strategicznych i koncepcyjnych, ma wyjaśnić ich wpływ na politykę państwa w dziedzinie szkolnictwa wyższego, w zakresie aktualnego stanu edukacji pracowników socjalnych na Słowacji. W trzeciej części ukazano wizję, priorytety i odpowiednie narzędzia na poziomie krajowym, stowarzyszenia pedagogów działających w zakresie pracy socjalnej.