Scena Zwiastowania (Łk 1, 26-38) i jej interpretacja w nowożytnych projektach architektonicznych Bazyliki Zwiastowania w Nazarecie - Urbański, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Bazylika Zwiastowania Pańskiego w Nazarecie wspomina tajemnicę Wcielenia oraz skrywa grotę, w której anioł Gabriel zwiastował Maryi, że zostanie Matką Mesjasza. Wydarzenie zwiastowania opisał w swojej Ewangelii św. Łukasz (Łk 1,26-38). Współczesna świątynia została wzniesiona w latach 60. XX wieku i zastąpiła poprzedni, mniejszy kościół. Pierwotnie zlecenie zaprojektowania i wzniesienia kościoła otrzymał znany w Ziemi Świętej włoski architekt Antonio Barluzzi. Jednak jego projekt nie został zaakceptowany i ostatecznie świątynię wzniósł inny włoski architekt Giovanni Muzio. Pomimo że scena zwiastowania znacząco oddziaływała na obu architektów, to ich projekty różnią się od siebie nie tylko stylem architektonicznym, ale i teologią.