Prawda o „ja” dzięki relacji „ja-ty”. Poznanie prawdy o sobie samym jako problem etyczno-społeczny w kontekście zasady dialogicznej – przyczynek do dyskusji - Stachurski, Michał (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Zasadniczo w kwestii zasady dialogicznej i użycia jej do celów filozofii społecznej, formułuje się takie paradygmaty, aby na rynku nowożytnych idei filozoficznych na nowo reinterpretować myśl Arystotelesa (człowiek jest istotą społeczno-polityczną). Celem tego artykułu będzie natomiast ukazanie innej ścieżki interpretacyjnej w aspekcie poznawczo-etycznym. W refleksji tej będzie wykorzystane „ja” z filozofii dialogu, które w tym kontekście należy rozumieć jako wyjątkowy podmiot „walczący o siebie” przez pryzmat „ty” i „my”. Motywem zaś przewodnim będzie problem prawdy i poznania prawdy o sobie samym w aspekcie współczesnego rozumienia zasady dialogicznej.