Zjawisko przemocy w rodzinie na podstawie Niebieskiej Karty. Charakterystyka danych Komendy Rejonowej Policji Warszawa VI - Kałdon , Barbara Małgorzata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł nt. „Przemoc w rodzinie na podstawie Niebieskiej Karty. Charakterystyka danych Komendy Rejonowej Policji Warszawa VI” przedstawia takie zagadnienia jak: przestępstwo znęcania się, skuteczność realizacji przez policję procedury „Niebieskiej Karty”, analizę danych Niebieskiej Karty Komendy Rejonowej Policji Warszawa VI, w tym; charakterystykę sprawcy przemocy domowej, profil ofiary przemocy w rodzinie, rodzaje przemocy domowej stosowanej przez sprawców, używki stosowane przez sprawców przemocy w rodzinie i ich skutki, przypadki przemocy względem osoby dorosłej i małoletniego oraz skutki założenia NK.