Maryja jako wzór moralny w encyklikach papieży Benedykta XVI i Franciszka - Niewiadomski, Krzysztof (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Autor artykułu analizuje treści moralne związane z Maryją w encyklikach papieży Benedykta XVI i Franciszka. Tematyka tych dokumentów wskazuje na potrzebę dowartościowania we współczesnej praktyce życia i teologii przede wszystkim cnót teologalnych, także w ich wymiarze społecznym. W tym kontekście Maryja stanowi wzór moralny doprowadzony do doskonałości, dzięki jej otwarciu na słowo Boże i łaskę Ducha Świętego.