False sainthood – the case of Sybilla of Marsal : Fałszywa świętość – historia Sybilli z Marsal - Głusiuk , Anna (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Celem pracy było przedstawienie postaci żyjącej w XIII-wiecznej Francji, Sybilli z Marsal. Przybliżono postać kobiety, której historia została spisana przez Richera z Senones, który w Gesta Senoniensis Ecclesiae opisał wydarzenia z nią związane. Praca przedstawia, w jaki sposób Sybilli udało się przekonać zarówno prostych mieszkańców, jak i zakonników oraz biskupa z Metz, że w sposób szczególny została wybrana przez Boga. Ponadto praca ukazała, dlaczego kobiety udawały święte, kim były ich ofiary, czy tylko kobiety udawały święte oraz jaka spotykała je kara za oszustwo.