Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej w Umieniu – nieznane dzieło z kręgu Franciszka Śmiadeckiego - Nowiński, Janusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W kościele parafialnym św. Michała Archanioła w Umieniu (dawniej Umienie, pow. Koło) znajduje się jedna z wczesnych kopii obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej (ryc. 1,8). Obraz olejny na płótnie przedstawia Najświętszą Maryję Pannę i Jezusa w sukniach wysadzanych klejnotami, Dziewica ma na sobie wysadzaną klejnotami koronę. Ikonografia oraz cechy stylistyczne dzieła pozwalają na skojarzenie go z zespołem licznych kopii obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej wykonanych w warsztacie krakowskiego malarza Franciszka Śmiadeckiego (ryc. 2,3), działającego w latach 1596- 1615.Pierwszy kościół parafialny w Umieniu powstał w XIV wieku. Obecną, drewnianą konstrukcję wzniesiono w 1. poł. (ryc. 6,7,8) przez ówczesnego dziedzica Umienia, Wacława Kiełczewskiego, dworzanina króla Zygmunta III Wazy. Kiełczewski był także fundatorem manierystycznego ołtarza i obrazu Matki Boskiej Częstochowskiej w bocznej kaplicy kościoła. Po pożarze z 1755 r. ocalały obraz umieszczono w nowym ołtarzu głównym, gdzie znajduje się do dziś (ryc. 8).