Powołanie teologa świeckiego w Kościele - Lekka , Dorota (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł jest próbą krytycznego usystematyzowania współczesnych prac nad powołaniem świeckiego teologa w Kościele. Rozpoczyna się krótką prezentacją genezy powołania świeckich oraz aktualnym stanem badań nad tym tematem. Artykuł porusza również kwestie specyfiki świeckich i powołania teologa. Ponadto autor omawia tożsamość i zadania teologa świeckiego oraz różnice między teologami świeckimi i duchownymi. Na koniec artykuł przedstawia relacje między teologami a Urzędem Nauczania Kościoła.