Apostolska świadomość Księdza Bosko. Hermeneutyczno-fenomenologiczne podejście do jego duchowości - Anthony, Francis-Vincent (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W niniejszym, krótkim artykule autor stara się ukazać strukturę apostolskiej świadomości księdza Bosko poprzez analizę hermeneutyczno-fenomenologiczną próbki jego pism, przemówień i opowiadań o nim. Teksty te obejmują okres trzydziestu lat (1847-1879), który odpowiada fazie aktywnego zaangażowania księdza Bosko (wiek od 32 do 64 lat) w apostolstwo młodzieży. Sko¬ro „apostolat”, czy też „misja”, zawiera w sobie przekonanie o byciu posłanym, zatem „apostolska świadomość księdza Bosko” obejmuje jego przekonania o rzeczywistości młodzieży, o sobie samym i o Bogu w procesie dążenia do ostatecznego celu życia. Taka świadomość apostolska może być pos-trzegana jako sedno duchowości salezjańskiej.