Komunia Święta i jej wspólnototwórczy wymiar w życiu Kościoła - Możejko, Jacek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Na przestrzeni wieków kwestia Komunii Świętej pod obiema postaciami była przedmiotem poważnych sporów. Na Soborze Watykańskim II została uznana za jeden z najważniejszych elementów prowadzących wiernych do Chrystusa. To właśnie dzięki bogatemu znaczeniu, jakim obdarzony jest ten sakramentalny znak. Komunia Święta pod obiema postaciami pozwala uczestnikom liturgii na doskonalszy udział w Eucharystii. Spożywanie Ciała i Krwi Chrystusa jest warunkiem rozwoju prawdziwego życia wewnętrznego. Komunia Święta objawia naszą głęboką jedność z Chrystusem, który zawarł przymierze we własnej krwi. Wprowadzenie Komunii św. pod obiema postaciami ułatwia pełniejsze uczestnictwo w liturgii eucharystycznej, gdyż ułatwia wiernym przeżycie obecności Chrystusa w znaku sakramentalnym. Komunia Święta przyjmowana pod jedną postacią pozwala nam przyjąć cały owoc Eucharystii, natomiast przyjmowanie zarówno Ciała, jak i Krwi Chrystusa wzbogaca i ukazuje w doskonalszym świetle znak uczty eucharystycznej.