Pytania o tożsamość nauczyciela-wychowawcy w świetle badań młodzieży. Czy młodzież dzisiaj potrzebuje raczej trenera kompetencji, czy mistrza? - Mejer , Michał (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Badania sytuacji współczesnej młodzieży w Polsce ujawniają pewną rozbieżność. Z jednej strony młodzież jest niezależna, przedsiębiorcza, szybko się uczy i szybko usamodzielnia. A z drugiej jednak często dotykają ich problemy emocjonalne, agresja i niedojrzałość. Jaki zatem powinien być nauczyciel? Klasycznie rozumiany mistrz lub zgodny z piątką kategorie sformułowane przez prof. Ferenz? Szkoła masowa z trudem bierze pod uwagę indywidualną biografię ucznia lub szanuje jego autonomię. Nauczycielka zatem oprócz znakomitej komunikatywność, powinien posiadać sztukę nawiązywania relacji interpersonalnych z uczniami. W tym kontekście warto przyjrzeć się idei edukacji integralnej Herberta Franty.