Towarzystwo Salezjańskie wobec wyzwań edukacyjnych w latach 1918-1939 - Niewęgłowski , Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Po odzyskaniu niepodległości w 1918 r. Polska przystąpiła do długotrwałej odbudowy struktur państwowych. Spuścizna trzech zaborów znacznie utrudniła ten proces. Towarzystwo Salezjańskie wraz z całym społeczeństwem uczestniczyło w tworzeniu szkół i struktur ochronnych. Do 1918 roku salezjanie mogli realizować swój charyzmat jedynie na terenach zaanektowanych przez Austrię. Jednym z pierwszych działań Spółki po 1918 roku było otwieranie szkół średnich. Stało się to na prośbę władz i polskiego społeczeństwa. Większość z tych szkół powstała w latach dwudziestych. Niektórzy borykali się z wieloma problemami, takimi jak brak odpowiednio wykwalifikowanej kadry czy trudności finansowe. Mimo wielu problemów szkoły te cieszyły się dość dobrą opinią w polskim społeczeństwie i umożliwiały zdobycie średniego wykształcenia dużej liczbie polskiej młodzieży.