Treść zapisów w notatniku obozowym kl. Wiktora Jacewicza odzwierciedleniem elementów życia obozowego w KL Dachau - Brakowski , Jacek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Historia martyrologii polskiego duchowieństwa rzymskokatolickiego jest nadal badana. Niniejszy artykuł nawiązuje do treści jednego ze źródeł przedstawiających życie w KL Dachau, gdzie w czasie całej II wojny światowej więziono największą liczbę duchownych. Źródłem jest osobisty zeszyt autorstwa członka Towarzystwa św. Franciszka Salezego, seminarzysty Wiktora Jacewicza. Udało mu się przeżyć okres pięciu lat w Dachau. W jego notatkach możemy znaleźć opis różnych elementów z codziennego życia obozu koncentracyjnego w Dachau, takich jak modlitwa, sakramenty, praca, nauka, korespondencja i sport. Źródło stanowi cenny wkład w naszą wiedzę o realiach życia w KL Dachau.