Notes… ks. Teodora Wieczorka SDB (1888-1957), cz. I. Autor i tekst - Szlufik, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Wielu świętych pozostawiło po sobie dzienniki duszy, autobiografie lub zapiski duchowe. Wśród Rodziny Salezjańskiej można znaleźć także autorów tego rodzaju pism, np.: bł. ks. B. Markiewicz, bł. A. da Costa, bł. ks. J. Kowalski, bł. A. Marvelli i ks. S. Mannucci. „Zeszyt…, którego autorem jest salezjanin misjonarz w Chinach, ks. Wieczorek, jest ciekawym przykładem takich pism duchowych. Ten artykuł jest pierwszą częścią studium rękopisu. Podejmuje dwa tematy: przedstawienie życiorysu autora (środowisko rodzinne, etapy powstawania) oraz przedstawienie tekstu (opis fizyczny, autorstwo, chronologia, cel i sposób prowadzenia zapisu, struktura wewnętrzna, dzieje rękopisu, kolejne wydania i komentarze).