Domy Polskie w Jerozolimie - Serafin, Mariola (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Historia Domów Polskich w Jerozolimie splata się z historią Ziemi Świętej i Polski. Stary Dom Polski znajduje się w bliskości Bazyliki Grobu Pańskiego i istnieje od 1908 r. Powstał z inicjatywy ks. M. Pinciurka. Drugi – Nowy Dom Polski jest dziełem wytrwałej pracy sióstr elżbietanek prowincji poznańskiej i zaangażowania Armii Polskiej na Wschodzie. Gdy po proklamowaniu państwa Izrael i wybuchu w jego następstwie wojny izraelsko-arabskiej w 1948 r. dom stał na linii walk, siostry z narażaniem życia broniły polskiej flagi na szczycie budynku, by nie utracić dzieła, które powstało dla „narodu polskiego”.