Rodzina w procesie rewalidacji, rehabilitacji i rozwoju religijno-moralnego osób z niepełnosprawnością intelektualną - Kluz, Marek (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Człowiek stworzony na obraz i podobieństwo Boże powinien kierować się w życiu prawem miłości. Tę miłość należy okazywać każdemu człowiekowi. Osoby niepełnosprawne umysłowo również powinny być otoczone tą troskliwą miłością. To ogromne wyzwanie i zadanie zwłaszcza dla rodziców. Na nich spoczywa wielka odpowiedzialność za proces rozwoju tych jednostek, w tym odpowiedzialność za ich chrześcijańskie wychowanie. Dlatego celem artykułu jest przedstawienie roli rodziny w procesie rewalidacji, rehabilitacji i chrześcijańskiej formacji osób z niepełnosprawnością intelektualną.