Gregoriańskie śpiewy procesji palmowej po Soborze Watykańskim II oraz ich polskie odpowiedniki - Bodzioch, Beata (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Badania naukowe nad procesją Niedzieli Palmowej, ze szczególnym uwzględnieniem zastosowanych w niej charakterystycznych śpiewów, rozpoczęły się w Polsce dopiero w XX wieku. Po Soborze Watykańskim II nastąpiły nie tylko zmiany w rycie procesyjnym, ale także daleko idące redukcje w dotychczasowym repertuarze śpiewów. Polskie śpiewniki kościelne okresu posoborowego są dość zróżnicowane, w zależności od wizji redaktora śpiewnika. W repertuarze dziesięciu śpiewników przebadanych i przeanalizowanych na potrzeby tego artykułu tylko dwa śpiewy można znaleźć wspólne. Oba są tłumaczeniami z łaciny. W sumie w prezentowanych wydaniach hymnów znajdziemy aż dwadzieścia cztery różne śpiewy. Polskie edycje zawierają znacznie więcej śpiewów niż śpiewników z innych krajów europejskich.