Problemy teologiczne i pastoralne podczas prac nad „Ordo Confirmationis” 1971 - Krakowiak, Czesław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Do głównych zagadnień teologicznych podejmowanych w pracach nad Ordo Confirmationis należały: zdefiniowanie sakramentalnego znaku bierzmowania, czyli jego treści i formuły sakramentalnej, główny skutek bierzmowania, jakim jest Dar Ducha Świętego oraz relacja sakramentu do chrztu i Eucharystii. Bierzmowanie zostało jednoznacznie uznane za drugi sakrament wtajemniczenia chrześcijańskiego. Problemy duszpasterskie dotyczyły szafarzy, odbiorców i świadków bierzmowania. Prezbiterom przyznano szersze uprawnienia do udzielania bierzmowania, rodzice chrzestni mogli być świadkami, a Konferencje Episkopatu mogły określić wiek bierzmowanych jako inny niż 7 lat.