Zastosowanie psychologii pozytywnej w formacji ludzkiej kapłanów i osób zakonnych. Aktywny program pozytywnego rozwoju osobistego (APPRO) - Kwiatek, Piotr (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł przedstawia jedną z wielu form zastosowania wiedzy psychologii pozytywnej w formacji ludzkiej kapłanów i osób zakonnych. Program APPRO został stworzony na potrzeby seminarzystów, księży oraz osób konsekrowanych, będących nie tylko w formacji początkowej, ale również i stałej. Ukierunkowany jest on na rozwój dobrostanu ludzkiego, co pośrednio wzmacnia i optymalizuje inne cele formacyjne.