Pocysterskie opactwo w Lądzie jako centrum kultury. Analiza aktualnej oferty kulturalnej - Sadowski, Ryszard; Skowroński, Bartłomiej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Założone w XII wieku pocysterskie opactwo w Lądzie jest zabytkiem o wielkim znaczeniu dla polskiego i europejskiego dziedzictwa kulturowego. Znany jest ze swojej znaczącej wartości historycznej, artystycznej i edukacyjnej. Niniejszy artykuł otwiera cykl publikacji prezentujących badania naukowe nad działalnością i programami kulturalnymi przewidzianymi dla turystów odwiedzających Opactwo. Celem artykułu jest zebranie informacji o tej ofercie oraz ocena opinii turystów na ten temat. Badania prowadzono przez miesiąc (4.08 – 4.09.2013). Wzięło w nim udział 725 osób, które odpowiedziały na 10-punktową ankietę. W niniejszym artykule przedstawiono wnioski na podstawie odpowiedzi na pierwsze cztery pytania. Z uzyskanych wyników wynika, że ​​najbardziej atrakcyjną ofertą kulturalną jest zwiedzanie kościoła i klasztoru oraz udział w Festiwalu Kultury Słowiańskiej i Cysterskiej. Dalsze wyniki będą sukcesywnie prezentowane w kolejnych publikacjach.