Charakterystyka twórczości i założenia techniki kompozytorskiej Alicji Gronau - Łukaszewski, Marcin T. (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł przedstawia twórczość Alicji Gronau (ur. 1957), kompozytorki, teoretyczki muzyki i pedagoga Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina w Warszawie. Od 1981 roku jej dorobek obejmuje 65 pieśni na instrumenty solowe, zespoły kameralne (smyczki, saksofony, flety, różne instrumenty), orkiestrę, chór a cappella, utwory wokalno-instrumentalne i multimedialne oraz jedną operę kameralną. Artykuł analizuje te gatunki na podstawie wybranych utworów. Gronau posługuje się szeroką gamą technik kompozytorskich, w tym elementami techniki dwunastotonowej, aleatoryjności, sonoryzmu, formy otwartej i improwizacji. Posługuje się także tonacją dur-moll.