Opieka duszpasterska w parafii w sensie kan. 517 § 2. Uwagi i refleksje kanoniczne - Adamczyk, Jerzy (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W niniejszym artykule autorka skupia się na problematyce duszpasterstwa w parafii w ujęciu kan. 517 (2) Kodeksu Prawa Kanonicznego. W pierwszej części artykułu przedstawiono dzieje kan. 517 (2). W drugiej części podkreślono przyczyny powierzania parafii osobom nie posiadającym święceń kapłańskich. Część trzecia poświęcona jest księdzu-moderatorowi prowadzącemu parafię w myśl kan. 517 (2), natomiast część czwarta dotyczy współpracowników księdza-moderatora w obrębie parafii. Powierzanie osobom nieposiadającym święceń kapłańskich pewnych funkcji duszpasterskich w parafii jest zawsze sytuacją nadzwyczajną i tymczasową, której zawsze powinna towarzyszyć praca na rzecz krzewienia powołań kapłańskich.