Liturgia sakramentu bierzmowania w pracach nad „Ordo Confirmationis” 1971 - Krakowiak, Czesław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł dotyczy prac prowadzonych nad reformacją i odnowieniem sakramentu bierzmowania, Ordo Confirmationis, ogłoszonego w 1971 r. Reforma księgi była postulowana głosami i sugestiami biskupów, kongregacji rzymskich i uniwersytetów katolickich oraz przedstawiona Stolicy Apostolskiej przed Rada. Prace redakcyjne nad Ordo Confirmationis były prowadzone przez Consilium ad exsequendam Constitutionem de Sacra Liturgia oraz powołany specjalnie do tego zadania zespół roboczy Coetus a Studiis XX, w skład którego weszli znawcy historii liturgii bierzmowania, teologii i zagadnień prawnych. Zespół przygotowywał kolejne schematy De Confirmatione, które następnie były omawiane i konsultowane z członkami odpowiednich Kongregacji i przedkładane papieżowi Pawłowi VI do oceny. Ordo Confirmationis to głównie dzieło Coetus a Studiis XX, natomiast Praenotanda zostały przygotowane przez Kongregację ds. Kultu Bożego we współpracy z innymi dyskasteriami Stolicy Apostolskiej. Ostateczną wersję Ordo Confirmationis poprzedziła specjalna Konstytucja Apostolska Divinae consortiun naturae, w której Papież zatwierdził obrzędy i określił znaczący znak sakramentalny bierzmowania (substancję i formułę). Od tego czasu bierzmowania udziela się zazwyczaj podczas Mszy św., aw innych przypadkach zawsze łączy się z Liturgią Słowa.