Postawa męczenników wobec państwa i władzy państwowej według Tertuliana - Kubiszewska-Krasowska, Elżbieta (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Tertulian miał surową opinię na temat stosunku męczenników do państwa i ludzi sprawujących władzę. Analizował przypadki angażowania się chrześcijan w życie społeczne pogan. Omówił między innymi kwestię służby wojskowej, pracy nauczycieli i urzędników państwowych oraz stosunku chrześcijan do cesarza. Konieczność zabijania żołnierzy, uczestniczenia w obrzędach pogańskich i pracy na stanowiskach państwowych wiązała się z naruszeniem zasad chrześcijańskich. Wierni byli zobowiązani modlić się o pomyślność cesarza i Cesarstwa Rzymskiego. Niechęć chrześcijan do państwa wzrosła w okresie prześladowań. Nie byli dobrymi urzędnikami państwowymi, ponieważ ze względu na wiarę nie byli w stanie w pełni wykonać wszystkich poleceń iw konsekwencji zostali skazani na męczeństwo. Można wnioskować, że Tertulian zachęcał do wycofania się z życia państwowego w celu dochowania wierności Bogu.