Żydzi w Błoniu – dzieje i zagłada - Michalak, Grzegorz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł przedstawia dzieje społeczności żydowskiej na Błoniach. Pierwsi Żydzi pojawili się w mieście około 1478 r., a ich głównym źródłem utrzymania był handel, dzierżawa towarów i pożyczki. W połowie XVI w. wprowadzono ograniczenia w osiedlaniu się Żydów. Tym samym w późniejszych latach nie znajdujemy informacji potwierdzających ich obecność. Ludność żydowska zaczęła ponownie pojawiać się na Błoniach pod koniec XVIII wieku. Społeczność żydowska nie była wówczas liczna – w 1808 r. mieszkało tu dwudziestu Żydów, co stanowiło 2,5% ogółu mieszkańców. Ich liczba stopniowo rosła, osiągając w 1897 r. 34,5%. W okresie międzywojennym można było zaobserwować w pełni ukształtowaną gminę żydowską z własnymi szkołami i organizacjami. Czas okupacji niemieckiej zakończył jej istnienie