Salezjański ruch młodzieżowy związany z towarzystwem św. Franciszka Salezego i jego relacja do prawa kanonicznego - Domaszk, Arkadiusz (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Powstawanie i rozwój nowych ruchów kościelnych jest odpowiedzią na wezwanie Magisterium Kościoła skierowane do świeckich do podjęcia działań ewangelizacyjnych we współczesnym świecie. Jednym z nowych ruchów, które powstały w ostatnich dziesięcioleciach, jest Ruch Giovanile Salesiano. Ruch związany jest ze Stowarzyszeniem św. Franciszka Salezego i nawiązuje do duchowości i pedagogiki św. Jana Bosko. Działalność Movimento Giovanile Salesiano skierowana jest do młodzieży. W niniejszym artykule nakreślono ogólne idee wspomnianego ruchu i jego działalność na przykładzie jednej z inspektorii salezjańskich. Ruchy kościelne są regulowane przez prawo, choć należy podkreślić, że wyróżnia je pierwiastek duchowy, a dalsze etapy ich rozwoju towarzyszą strukturom i rozwiązaniom prawnym. Dla ruchów kościelnych stałym punktem odniesienia są normy Kodeksu Prawa Kanonicznego z 1983 r., zwłaszcza te części, które dotyczą stowarzyszeń kościelnych. Wspomniany ruch nie jest zbyt zwartą grupą, ponieważ wokół tego ruchu skupiają się różne podmioty działające na rzecz młodzieży: stowarzyszenia, grupy i inne ruchy. Movimento Giovanile Salesiano nie ma jednolitej struktury prawnej ani odrębnego statutu. Istnienie i misja tego ruchu została zatwierdzona i opisana w dokumentach Zgromadzenie Salezjańskie, tj. Kapituły Generalne i Prowincjalne. Głównym elementem organizacyjnym jest koordynacja i animacja ruchu poprzez powołanie osób i struktur nadzorczych.