Rola sakramentu pokuty i eucharystii w świetle nauczania i praktyki wychowawczej Św. Jana Bosko - Hańderek, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
W wychowaniu św. Jan Bosko (1815-1888) zwracał uwagę na harmonijny rozwój człowieka. Wśród proponowanych środków fundamentalne miejsce zajmują sakramenty pokuty i Eucharystia. Zrywając z grzechem, pierwszy stanowi środek do przywrócenia komunii z Bogiem. Kluczową rolę w tym procesie odgrywa pokuta, spowiedź i postanowienie poprawy. Niezwykle ważna jest osoba spowiednika, który w imię Chrystusa odpuszcza grzechy. Eucharystia służy do zachowania komunii z Bogiem. On, jako pokarm działający w duszy młodzieńczej, daje młodym siłę do przezwyciężenia wszelkich trudności. Napełnia ich światłem i mocą do wewnętrznej przemiany ich woli w kierunku poszukiwania dobra. Jezus kształtuje duszę młodego człowieka, ponieważ przemienia w Siebie osobę, która Go przyjmuje.