Alegoryczny komentarz Filona Aleksandryjskiego do perykopy Rdz 6,1–14 - Zyzek, Kacper (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Filon z Aleksandrii zinterpretował Księgę Rodzaju 6:1-4 za pomocą wybranej przez siebie metody, alegorii. W ten sposób fragment nabiera znaczenia znacząco odmiennego od dosłownego, raczej bliższego całościowej myśli filozofa. Interpretacja dotyczy bardziej etyki niż angelologii, podkreślając korzyści płynące z wyboru logosu i szkody wynikające z jego odrzucenia. Anioły zatem, zgodnie z demonologią stoicką, oznaczają dusze, córki ludzkie – różne niskie namiętności, a olbrzymy – te, które pogrążone są w rozkoszach cielesnych. Takie odczytanie tego trudnego fragmentu Księgi Rodzaju jest absolutnie wyjątkowe w historii egzegezy.