Wartości deklarowane nieletnich matek - Skowroński, Bartłomiej (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Artykuł jest teoretyczną i empiryczną analizą wartości deklarowanych przez nastoletnie matki. Dokonano przeglądu dotychczasowych badań nad wartościami młodzieży ze szczególnym uwzględnieniem wartości matek będących nieletnimi, a następnie omówiono wyniki badań własnych autorki. Badania mają charakter porównawczy i obejmują dwie grupy kontrolne: licealistki oraz matki współtworzące pełną rodzinę. Do analizy danych w badaniach wykorzystano specjalistyczne metody statystyczne: analizę wariancji oraz analizę profili z wykorzystaniem współczynnika rc Cohena.