Stefan Krukowski (1890–1982) — Kustosz Państwowego Muzeum Archeologicznego w Warszawie - Karczewski, Marcin (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Stephen Vincent Krukowski był jednym z najbardziej znanych polskich archeologów. Jako archeolog samouk bez dyplomu został ojcem polskiej archeologii paleolitu. W latach 1921-1928 pracował jako konserwator zabytków archeologicznych. Później pracował w Państwowym Muzeum Archeologicznym (PMA). W czasie swojej pracy starał się stworzyć w muzeum własny instytut badawczy pod nazwą Zakład Paleolitu, który byłby w pełni niezależny nawet od dyrektora MPA. Jego marzenia o samodzielnym Wydziale Paleolitu przekreśliła II wojna światowa. W artykule obszernie omówiono jego działania i osiągnięcia z okresu międzywojennego, począwszy od terminowania u Erazma Majewskiego, aż do upadku II RP.