Relacja o pracy duszpasterskiej i społecznej ks. Franciszka Szczygłowskiego (1876–1941), dobrodzieja dzieł salezjańskich w Aleksandrowie Kujawskim i Lądzie nad Wartą. Edycja źródłowa - Wąsowicz , Jarosław (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Ojciec Franciszek Szczygłowski (1876-1941), ksiądz katolicki dwudziestolecia międzywojennego, był jednym z największych dobroczyńców salezjańskich wywodzących się z duchowieństwa diecezjalnego. Dzięki jego inicjatywie i zaangażowaniu salezjanie Księdza Bosko rozpoczęli działalność wychowawczo-duszpasterską w Aleksandrowie Kujawskim (1919) iw Lądzie nad Wartą (1921), która trwa do dziś. Niniejsze wydanie źródłowe przedstawia relację ks. Szczygłowskiego o jego posłudze duszpasterskiej i społecznej. Został podpisany 12 marca 1938 r. i znajduje się w zbiorach Archiwum Diecezjalnego we Włocławku.