Znaczenie i specyfika dialogu w katechezie - Wrońska, Halina (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Katecheza jest wewnętrznie ukierunkowana na proces zbawczy, który zachodzi między Bogiem a człowiekiem. Proces ten ma strukturę dialogu międzyludzkiego. Zadaniem katechezy jest pomoc młodym ludziom w nawiązaniu dialogu z Bogiem. W strukturze katechezy pierwsze miejsce zajmuje kontakt osobisty. Polega na dzieleniu się doświadczeniem wiary i wartości ludzkich, które dokonuje się w ramach wspólnego poszukiwania woli Bożej. Dialog katechetyczny powinien charakteryzować się dążeniem do prawdy; klarowność wypowiedzi; szacunek dla drugiej osoby; przekraczanie własnych wzorców myślowych w celu znalezienia nowych możliwości zrozumienia i konstruktywnej współpracy poprzez wspólne poszukiwanie; oraz umiejętność zachowania milczenia i otwarcia się na drugą osobę, aby zrozumieć jej punkt widzenia od wewnątrz.