Ochrona własności intelektualnej w prawie Państwa‑Miasta Watykańskiego - Słowiński, Jan (Seminare. Poszukiwania naukowe, 2022)
Wobec współczesnych zagrożeń Stolica Apostolska postanowiła dostosować prawo Państwa Watykańskiego dotyczące własności intelektualnej do standardów międzynarodowych. Nowa ustawa, opublikowana 19 marca 2011 r., przyjmuje w tym zakresie prawo Republiki Włoskiej, o ile jest ono zgodne z Prawem Bożym, prawem kanonicznym i wszystkimi traktatami międzynarodowymi podpisanymi przez Stolicę Apostolską. Nowa ustawa ma na celu ochronę integralności nauczania Biskupa Rzymu i Stolicy Apostolskiej przed niewłaściwym wykorzystaniem komercyjnym lub innym, które może być szkodliwe dla Kościoła. Nowe prawo chroni także wizerunek i głos Papieża, a także prawa autorskie Stolicy Apostolskiej. Ustawa powołuje Komisję Praw Własności Intelektualnej, która ma zajmować się szczególnie ważnymi sprawami z zakresu prawa autorskiego.